Kína

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett vámokat

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat – közölte csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium, miután a kínai-ausztrál kapcsolatok több mint három év után újra javulást mutatnak.

A bejelentésre Vang Ji kínai külügyminiszter Ausztráliában tett látogatása után került sor, és a kereskedelmi minisztérium közlése szerint a döntés pénteken hatályba lép, így ennek értelmében eltörlik a mintegy 200 százalékos vámot, mert az “már nem szükséges”.  Ho Ja-tung, a minisztérium szóvivője elmondta, hogy Kína és Ausztrália “egymás fontos kereskedelmi partnerei”.
    

“Készek vagyunk együttműködni Ausztráliával, hogy párbeszéd és konzultáció útján megoldjuk egymás problémáit, és közösen előmozdítsuk a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok stabil és egészséges fejlődését” – tette hozzá.
    

Az ausztrál kormány üdvözölte a döntést, és közleményében úgy fogalmazott, hogy a vámok feloldására “az ausztrál borágazat számára kritikus időszakban” került sor, és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök válaszul még azt közölte, hogy Canberra megszünteti jogi eljárását a Kereskedelmi Világszervezetnél a borra kivetett kínai vámok miatt. Az ausztrál kormány azt is elmondta, hogy továbbra is sürgetni fogja az ausztrál exportot érintő valamennyi fennmaradó kereskedelmi akadály megszüntetését, utalva a marhahúsra és a homárra még mindig kivetett kínai vámokra.
    

Lin Csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Kína továbbra is keresni fogja a közös pontokat Ausztráliával, miközben a nézeteltéréseket félretéve elősegíti a kétoldalú kapcsolatok szilárd és folyamatos növekedését.
    

A két ország között az elmúlt években feszült volt a viszony, miután Kína 2020-ban, a kétoldalú kapcsolatok mélypontján egy sor szankciót vezetett be az ausztrál árukra. Becslések szerint a vámok 20 milliárd ausztrál dollárba (13 milliárd dollár) kerültek az ausztrál gazdaságnak.
    

Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere: az ázsiai országba irányuló borexport értéke 2019-ben 1,1 milliárd ausztrál dollár (710 millió dollár) volt az ausztrál adatok szerint. 

2024. március 28.

(MTI)