Kultúra

Donald Sutherland filmes pályafutását idézi fel novemberben megjelenő memoárjában

Hat évtizedes filmes pályafutására tekint vissza Made Up, But Still True (Kitalált, de mégis igaz) címmel novemberben megjelenő memoárjában Donald Sutherland.

A M.A.S.H, a Klute és a négy Oscarral elismert Átlagemberek sztárjának, akit sokan Az éhezők viadalából is ismernek, november 12-én, a 89. születésnapján kerül a boltokba a könyve – jelentette be szerdán a Crown kiadó.
    

A közleményben kiemelték, hogy Sutherlandnek ez lesz az első írói munkája, amelyben a Kanadában született sztár őszintén és fanyar humorral emlékezik a szüleivel való kapcsolatára, súlyos gyermekkori betegségeire, pályája kezdeteire és filmjei kulisszatitkaira.
    

Sutherland a hetvenes évek Új-Hollywoodjának egyik meghatározó alakja volt, aki azóta is folyamatosan dolgozik. Pályafutása elismeréseként 2017-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott. De elnyerte az Emmy-díjat és két Golden Globe-díja is van.
    

Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Nicolas Roeg (Ne nézz vissza!), Robert Redford (Átlagemberek) vagy Federico Fellini (Casanova). Gyakran szerepelt olyan népszerű filmekben is, mint a Kelly hősei, A piszkos tizenkettő vagy Az éhezők viadala.
    

Sutherland öt gyermeke közül néhányan szintén színészi pályára léptek, az Emmy- és Golden Globe-díjas Kiefer Sutherlandet jól ismeri a közönség egyebek mellett a 24 vagy A kijelölt túlélő című népszerű sorozatokból.

2024. március 28.

(MTI/AP)