Kína

A külföldi tőkeintézmények optimisták a kínai piacot illetően

Idén is tart még a koronavírus-járvány, a globális multinacionális tőkeáramlás válsága pedig növekedett. Ennek ellenére a kínai tőkepiac és a kínai vállalatok vonzereje mégis nőtt a külföldi befektetők körében.

Az utóbbi napokban a különböző nemzetközi befektetési intézmények egymás után hozták nyilvánosságra az első negyedéves beszámolójukat. Ezek alapján a kínai projektekhez kapcsolódó részvények jelentősen növekedtek.

Az A-részvények piacán a kínai tőkepiac külföldi befektetőket vonzó képessége tovább növekedett. Statisztikai adatok szerint tavaly összesen 384,6 milliárd jüan értékű külföldi tőke áramlott a kínai A-részvények piacára, ami az elmúlt öt év legjobb eredménye.

A Morgan Stanley közelmúltban kiadott beszámolója szerint az A-részvények rövid távon hasznot húznak a kedvezménypolitikákból. A Standard Chartered jelentése azt is megmutatta, hogy a kedvezménypolitikák támogatásának köszönhetően a jövőben a kínai részvények értéke felülmúlja majd a globális részvényekét.

Nemcsak a részvények, hanem a nemzetközi tőkeintézmények is jól teljesítenek a kínai piacon. Több külföldi tőkeintézmény is bővíteni tervezi üzleti tevékenységét a kínai piacon.

Becslések szerint április végéig 1035 tengerentúli tőkeintézmény lépett be a kínai bankközi részvénypiacra. Emellett idén a különböző tengerentúli intézmények havonta több mint 1000 milliárd jüan készpénzzel vettek részt a kínai részvény-kereskedelemben.

Ezzel kapcsolatban megfigyelők rámutattak, hogy a nemzetközi vagyonkezelő intézmények tevékenységeinek változása a gazdaságnövekedési tendenciát tükrözik. Mind a reálgazdaság,  mind a pénzügypiac kapcsán kifejezte a külföldi tőke a kínai gazdasági perspektíva iránti bizalmát.

A kínai pénzügypiac folyamatosan egyre nyitottabb a külvilág felé. A multinacionális befektetési politika egyre jobban tökéletesedik, mindez nagy mértékben növelte a külföldi tőkék kínai befektetések iránti bizalmát. A jövőben az illetékes kínai részvényellenőrző intézetek még több gyakorlati intézkedést léptetnek érvénybe a külföldi nyitás bővítése érdekében.

2022. május 24.

(China Media Group)

(x)