Egyéb Hírek

Hszi Csin-ping és Joe Biden telefonbeszélgetést folytatott

Április 2-án este Hszi Csin-ping kínai államelnök telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel közös érdeklődésre számot tartó kérdésekről.

Hszi rámutatott, hogy Kína és az Egyesült Államok, e két nagyhatalom nem szállhat szembe egymással konfliktus és konfrontáció módjában, hanem tiszteletben kell tartani egymást, békés együttélésre és kölcsönösen előnyös együttműködésekre kell törekedniük. Hszi hangsúlyozta, hogy a kínai–amerikai viszonynak az alábbi elveket kell követniük: Először is, a béke a legfontosabb, ragaszkodni kell a konfrontációmentes alaphoz. Másodszor, fenn kell tartani a kínai–amerikai kapcsolatok stabilitását és kerülni kell a provokációt, a felek pedig ne lépjék át a hatáskörüket. Harmadszor, igazi lépésekkel kell megvalósítani a két elnök által San Franciscóban elért elképzelést. A két félnek a tiszteletet fenntartva meg kell erősítenie a párbeszédet és kezelniük kell a nézeteltéréseket, továbbá arra kell törekedniük, hogy kölcsönösen előnyös szellemben előmozdítsák az együttműködéseket és a nemzetközi koordinációt.

Hszi hangsúlyozta a tajvani kérdés fontosságát Kína és a kínai–amerikai kapcsolat számára, annak a reménynek adott hangot, hogy az Egyesült Államok tettekre váltja azt, hogy nem támogatja Tajvan függetlenségét. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok több elnyomó intézkedést alkalmaz a kínai gazdasággal, kereskedelemmel és technológiával szemben, a szankciókkal sújtott kínai cégek névlistája egyre bővül. Ez nem kockázatcsökkentés, hanem kockázatteremtés – tette hozzá Hszi.

Biden elismeréssel szólt a San Franciscó-i elképzelésről és az annak keretében elért előrelépésekről, és megismételte, hogy az Egyesült Államok nem törekszik sem új hidegháborúra, sem a kínai rendszer megdöntésére, sem a szövetség megerősítésére Kínával szemben, nem támogatja „Tajvan függetlenségét”, és továbbra is követi az „egy Kína” politikáját. Az Egyesült Államok a közeljövőben Kínába küldi Janet Jellen pénzügyminisztert és Antony Blinken külügyminisztert, hogy megerősítsék a párbeszédet és együttműködéseket a globális kihívások közös kezelése érdekében, jelezte az amerikai elnök.

A két elnök eszmecserét folytatott az ukrán válságról, a Koreai-félszigetről és más nemzetközi és regionális kérdésekről is.

2024. 04. 03.

(Ma Xiaolu – China Media Group)

(x)