Egyéb Hírek

Hszi Csin-ping telefonon beszélt Emmanuel Macronnal

Hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel.

Hszi Csin-ping a beszélgetés során utalt rá, hogy Macron áprilisi sikeres kínai látogatása óta újraindult az eszmecsere Kína és Franciaország között minden szinten, és számos eredményt értek el. 2024-ben lesz a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulója, s Kína hajlandó magas szintű eszmecserét folytatni Franciaországgal, hogy a Kína és Franciaország közötti magas szintű kulturális cseremechanizmus új találkozója sikeres legyen, előmozdítva az oktatás, a kultúra, a tudományos kutatás és más területeken folytatott együttműködés terén meglévő kapcsolatokat, fogalmazott a kínai elnök.

Kína nagyra értékeli Franciaország aktív részvételét a 3. Övezet és Út csúcstalálkozón és a 6. Kínai Nemzetközi Import Expón, egyúttal üdvözli, hogy mind több francia vállalat fektessen be Kínába, hangoztatta Hszi.

Emmanuel Macron kifejtette, hogy jól emlékszik az áprilisi sikeres kínai látogatására, és elégedett a különböző szinteken az elmúlt időszakban a két ország között folytatott eszmecserékkel és párbeszéddel. A jelenlegi nemzetközi helyzetben Franciaország és Kína számára kiemelten fontos a stratégiai kommunikáció és együttműködés fenntartása – jegyezte meg Macron. Franciaország kész arra, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok létrehozásának 60. évfordulóját lehetőségnek tekintse a Kínával folytatott együttműködés elmélyítésére a gazdaság, a kereskedelem, a légi közlekedés, illetve a kulturális cserék terén. Franciaország kész előmozdítani az EU-t és Kínát magába foglaló stratégiai partnerség továbbfejlesztését, közölte a francia elnök.

A két államfő véleményt cserélt a palesztin-izraeli konfliktusról is. Mindketten úgy vélték, hogy a legfőbb prioritás az, hogy megakadályozzák a helyzet további romlását, különösen a humanitárius válság súlyosbodását.

2023. 11. 20.

(Hao Yue – China Media Group)

(x)