Egyéb Hírek

Kína elítéli, hogy egyes magyar politikusok Tajvan részvételét szorgalmazták az ENSZ-ben

Kína budapesti nagykövetségének honlapján szeptember 22-én szóvivői nyilatkozat jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a közelmúltban a Magyar Momentum Mozgalom egyes politikusai szorgalmazták Tajvan részvételét az ENSZ-ben, és párhuzamot vontak a tajvani kérdés és az ukrán válság között. A nyilatkozatban a nagykövetség határozottan elítélte, hogy a politikusok egyértelműen támogatták a „tajvani függetlenségi” erőket, és beavatkoztak Kína belügyeibe.

A nyilatkozat szerint „Tajvan úgynevezett részvétele az ENSZ-ben” teljes mértékben képtelenség, mert csak egyetlen Kína van a világon, Tajvan pedig Kína elidegeníthetetlen része, és a Kínai Népköztársaság kormánya az egész Kínát képviselő egyetlen törvényes kormány. Az „Egy Kína elve” a nemzetközi közösség általános konszenzusa. Mint a nyilatkozatban fogalmaznak, az ENSZ Közgyűlésének 1971-ben elfogadott 2758. számú határozata nemcsak teljesen megoldotta Kínának és Tajvannak az ENSZ-ben való politikai, jogi és eljárási képviseletének kérdését, de egyértelművé tette azt is, hogy Kínának csak egy képviselete van az ENSZ-ben, és a tajvani hatóságok úgynevezett nemzetközi képviseletét és nemzetközi státuszát teljes mértékben megtagadták.

A nyilatkozat a tajvani kérdés és az ukrán válság összekeverését is visszautasítja azzal, hogy a tajvani kérdés teljes mértékben Kína belügye, amely nem tűr semmilyen külső beavatkozást, az ukrán kérdés pedig két szuverén állam közötti nemzetközi konfliktus. A nyilatkozatban kifejtett álláspont szerint egyesek a szuverenitás elvét hangsúlyozzák az ukrán kérdésben, miközben folyamatosan megsértik Kína szuverenitását és területi integritását a tajvani kérdésben. Ez egyértelműen kettős mérce. A tajvani kérdés és az ukrán válság összekapcsolása hátsó szándékkal összekeveri a jót és a rosszat, áll a közleményben.

A szóvivő a nyilatkozatban elítélte, hogy a közelmúltban a tajvani hatóság néhány külső erővel együtt ismét felvetette „Tajvan részvételét az ENSZ-ben”, ami a „tajvani függetlenséget szorgalmazó” elszakadásra törekvő erők és egyes Kína-ellenes erők által az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszaka során bemutatott újabb „politikai bohózatnak” bizonyult. Mindezt a tajvani Demokratikus Haladás Pártja a szigeten belüli választáshoz kívánja felhasználni pozíciójának javítására, míg egyes külső erők ezt kihasználva „Tajvant használják fel Kína megfékezésére”, áll a közleményben.

A nyilatkozat megerősítette, hogy a Magyar Momentum Mozgalom egyes politikusai figyelmen kívül hagyták a nemzetközi közösség által elismert tényeket, a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit, és téves kijelentéseket tettek Tajvannal kapcsolatban. Mindezzel teljes mértékben leleplezték Kína történelmével, valós helyzetével és a nemzetközi joggal kapcsolatos tudatlanságukat, áll a nyilatkozatban.

2023. 09. 26.

(Qin Liang-China Media Group)

(x)