Kína

A francia elnökkel és miniszterelnökkel tárgyalt a kínai kormányfő Párizsban

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint június 22-én Li Csiang kínai miniszterelnök Párizsban találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel.

Li Csiang mindenekelőtt tolmácsolta Hszi Csin-ping kínai államfő üdvözletét Macronnak. A kínai miniszterelnök utalt rá, hogy az francia elnök áprilisi kínai látogatása idején Hszi és Macron a kínai-francia kapcsolatok fejlesztésével kapcsolatban stratégiai terveket alkottak, amelyeknek megvalósításáról tárgyal partnereivel mostani látogatása során. Li Csiang rámutatott, hogy Kínának, Franciaországnak és EU-nak egyaránt vannak saját előnyeik, ezért tovább kell erősíteniük együttműködésüket, különösen az atomenergiaipar, az űrrepülés és a légiközlekedés területén. Keresni kell továbbá a környezetvédelem, a digitális gazdasági, a mesterséges intelligencia, csúcstechnológiát használó feldolgozás területén is a lehetőségeket. Li kijelentette, Kína üdvözli a francia vállalatok befektetéseit Kínában. A kínai miniszterelnök elmondta, hogy Kína és Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, s Kína kész Franciaországgal együtt elmélyíteni a koordinációt a nemzetközi közösségben, közösen szembe szállni a globális kihívásokkal és megvédeni a világbékét.

Macron a tárgyalás során hangoztatta, hogy Franciaország fontosnak tartja a Kínához fűződő viszonyát. Hangsúlyozta, hogy Franciaország kitart az „egy Kína” elv mellett, s kész a francia-kínai stratégiai párbeszéden, a magas szintű gazdasági párbeszéden, valamint a magas szintű kulturális csereprogramokon keresztül megerősíteni a kétoldalú kapcsolatokat, elmélyíteni az együttműködést az űrrepülési és légiközlekedési, atomenergiaipari és mezőgazdasági területen. Macron kifejezte, Franciaország szívesen látja a befektetési szándékkal érkező kínai cégeket. Franciaországnak és Kínának ki kell tartani a többpólusú világrend felépítése mellett – húzta alá Macron.

Li Csiang június 22-én Párizsban találkozott Elisabeth Born, francia miniszterelnökkel. A két kormányfő a tárgyalás után jelen volt a légiközlekedést, űrrepülést és atomenergiaipart érintő kétoldalú együttműködési szerződések aláírási ceremóniáján.

2023. 06. 23.

(China Media Group)

(x)