Kína

Oktatásban is erős ország felépítését hangsúlyozta Hszi Csin-ping

Az oktatás virágzása hozzájárul az ország virágzásához, az erős oktatás pedig erőssé teszi az országot, ezért egy oktatásban erős ország felépítése a modern szocialista hatalom átfogó felépítésének stratégiai előfeltétele, fontos támasza a magas szintű tudományos és technológiai önellátás elérésének, hatékony út a tömegek közös jólétének előmozdításához – hangsúlyozta Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára május 29-én, a KKP KB Politikai Bizottsága által tartott ötödik kollektív tanuláson, ugyanakkor követelte, hogy a népet középpontba helyezve fejlesszék az oktatást, és gyorsítsák fel annak modernizálását.

Hszi Csin-ping rámutatott, hogy Kína a világ legkiterjedtebb oktatási rendszerét építette fel, az oktatás modernizációja pedig színvonalát tekintve a világ felső-középső rétege közé került. Becslések szerint Kína jelenleg oktatási teljesítményindexe alapján a világon a 23. helyen áll, 2012-hez képest ez 26 helyes előrelépés, a leggyorsabb fejlődés az országok között.

Egy oktatásban erős ország felépítésének célja, hogy erkölcsileg, intellektuálisan, fizikailag és munka terén művelt szocialista építőket és utódnemzedékeket neveljenek, valamint generációról generációra olyan tehetségeket, akik komoly felelősséget tudnak vállalni a szocialista modernizáció felépítésében.

A magas minőségű oktatási rendszer felépítése érdekében Hszi Csin-ping az óvodai nevelés népszerűsítésének, illetve biztonságos és színvonalas fejlesztésének, a tankötelezettség színvonalas és kiegyensúlyozott fejlesztésének, illetve a városi és vidéki térségek integrációjának elősegítését követelte. Emellett Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy fel kell gyorsítani a világszínvonalú egyetemek és a kínai jellegzetességekkel rendelkező tudományágak építését, erőteljesen meg kell erősíteni az alaptudományok, a feltörekvő tudományágak és az interdiszciplináris tudományágak felépítését, illetve a világ legújabb tudományait és technológiáit, továbbá a jelentős nemzeti stratégiai szükségleteket célozva elő kell mozdítani a tudományos és technológiai innovációt, hogy folyamatosan növeljék az innovációs képességeket.

Hszi Csin-ping sürgette az oktatási méltányosság integrálását az átfogó oktatási reform elmélyítésébe, annak érdekében, hogy csökkenjen a városi és vidéki, a régióközi, az iskolaközi és csoportok közötti oktatási szakadék, és biztosítani tudják azt, hogy minden gyermek minőségi oktatásban részesüljön.

Hszi Csin-ping rámutatott, hogy javítani kell az oktatás terén is a nyitást, hatékonyan kell használni a világszínvonalú oktatási erőforrásokat és innovatív elemeket, hogy Kína komoly befolyással rendelkező világoktatási központtá váljon.

2023. május 30.

(China Media Group)

(x)