Gazdaság

Az MKB eredménye 39,4 százalékkal nőtt az első három negyedévben

Az MKB Csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 149,8 milliárd forintot az idei első három negyedévben, ami 39,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest – tette közzé a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

Az eredmény az üzleti teljesítménynek, a szigorú költséggazdálkodásnak és a hozamkörnyezetnek egyaránt köszönhető, ugyanakkor már tükrözi a lassuló gazdaság miatt megemelkedett kockázati költségeket. Az extraprofitadó, a kamatmaximálás és a bankfúzióval kapcsolatos egyszeri költségek negatívan hatottak a számviteli eredményre, de a bank így is megőrizte stabil eredménytermelő képességét – hangsúlyozta közleményében az MKB. A mérlegfőösszeg szeptember végére elérte a 10 940 milliárd forintot, 17 százalékkal nőtt az elmúlt évben, elsősorban az ügyfélhitelezési aktivitás miatt. A bankcsoport egy év alatt 13,1 százalékkal növelte ügyfélbetét-állományát, míg az ügyfélhitel-állomány 16 százalékkal gyarapodott.
    

A közlemény szerint a gazdasági növekedés és a bankcsoport stratégiája szempontjából kiemelt területeken, így az agrárhitelezésben egy év alatt 25 százalékkal emelkedett a kihelyezett állomány, az egyedi kezelésű kkv- és nagyvállalati kör hitelei 26 százalékkal emelkedtek, míg a kisvállalatok hitelállománya 13 százalékkal nagyobb volt szeptember végén az egy évvel korábbinál. A bank kumulált korrigált működési költségei 13 százalékkal, a maginflációnál alacsonyabb mértékben nőttek. A bank saját tőkéje a harmadik negyedévben 27,5 milliárd forinttal nőtt, ami hozzájárult az MKB Csoport stabil tőkeszerkezetének fenntartásához – írták.
    

Az MKB Csoport tőzsdei jelentésében az egykori Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarékbank, illetve a sikeresen átvett Sberbank hitelállomány-számai is szerepelnek. Az MKB Bank 2022. március 31-én egyesült a Budapest Bankkal. A 100 százalékban magyar tulajdonú, egyesült MKB Bank 66 városban összesen 143 bankfiókból és 184 ATM-ből álló országos hálózatával teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt a lakossági ügyfeleknek és a vállalatoknak. Az MKB Bank a Takarékbankkal együtt a Magyar Bankholding Csoport tagja.

2022. november 29.

(MTI)