Nagyvilág

Gibraltár elárverezte egy szankciós listára került orosz oligarcha lefoglalt jachtját

Gibraltár mintegy 39 millió euróért (16 milliárd forintért) elárverezte a szankciós listára került Dmitrij Pumpianszkij orosz oligarcha lefoglalt jachtját.

Az illetékes bíróság keddi tájékoztatása szerint a vevő nevét nem teszik közzé. Az árverésen befolyt vételárból az oligarcha hitelezőit fogják kárpótolni. Az Axioma nevű, máltai zászló alatt hajózó, 72 méter hosszú luxusjachtra 63-an licitáltak.
    

A hajót márciusban foglalták le a gibraltári hatóságok, miután az amerikai JP Morgan bank keresetet indított. A pénzintézet 2021 decemberében 20,5 millió eurós hitelt nyújtott egy a Virgin-szigeteken bejegyzett vállalkozásnak, amelynek egyik tulajdonosa Pumpianszkij egy ciprusi cége volt.

A JP Morgan később azzal érvelt, hogy a hitelszerződés megsértését jelenti, hogy Pumpianszkij brit, illetve uniós szankciós listára került és ezért kezdeményezte a jacht lefoglalását és elárverezését. A JP Morgan a vételárból szeretné a hitele törlesztését elérni.
    

Pumpianszkij a legnagyobb orosz vezetékgyártó vállalat, a TMK vezetője. Az ukrajnai orosz hadművelet nyomán több európai uniós tagállam, így Franciaország, Olaszország és Spanyolország is foglalt le olyan jachtokat, amelyek szankciós listára került orosz oligarchák tulajdonában vannak.

2022. szeptember 28.

(MTI/APA/AFP)