Kína

Ami nem győz le, attól erősebb leszek

„Ami nem győz le, attól erősebb leszek” – mondta Tang Zhanxin pekingi lány, aki 18 évvel ezelőtt egy baleset következtében megrokkant.

2004-ben Tang Németországban abszolválta posztgraduális tanulmányait, amikor egy autóbaleset váratlanul összetörte az álmait.

„Reggel még arra gondoltam, hogy másnap visszatérek a szülőföldemre. Este pedig már azt mondta nekem az orvos, hogy az egész hátralévő életemet tolószékben fogom tölteni. Ez elfogadhatatlan!” – mondta Tang Zhanxin, aki gerincvelő-sérülést szenvedett.

Senki sem képes könnyen elfogadni a rosszra fordult sorsát. A balesetet követő három évben a pekingi lány minden erőfeszítést megtett, hogy újra lábra tudjon állni, a szülei segítségével vigyázott magára. Egyszer azonban apja elesett, amikor kivette Tang Zhanxint a tolószékből. Onnantól kezdve Tang három évig egyedül volt kénytelen gondoskodni magáról, nem számíthatott a hozzá legközelebb álló szüleire. Tang kezdte elfogadni a helyzetét, újból megtanult elölről mindent, mint egy kisbaba, és a munkára kezdett koncentrálni.

Tang Zhanxin , a gerincvelősérültek családjának alapítója.

A rehabilitációs képzést sem hagyta abba, azokon sok rokkant barátra tett szert. A szintén gerincvelő-sérülést szenvedett barátaitól megtudta, hogy még sok mindenre képes lehet. 2014-ben Tang Zhanxin otthagyta a civil munkáját, és három barátjával együtt létrehozta a gerincvelősérültek családját. Az elmúlt években ők fordították anyanyelvire Kína első kézikönyvét a gerincvelősérültek önsegítő életéről, továbbá könyvet adtak ki az akadálymentes utazásról, segítőket képeztek ki, és segítettek Peking első akadálymentes metróállomásának megépítésében. Az általa létrehozott gerincvelősérültek családját a nemzeti fejlesztési terv kidolgozásához is alkalmazták.

„A következő célom az, hogy segítsek a rokkantaknak még aktívabban részt venni az emberek mindennapi életében” – jelentette ki Tang.

2022. szeptember 9.

(China Media Group)

(x)