Kína

Heves esők nehezítik a földrengés utáni helyreállítást Kínában

 Heves esők nehezítik a helyreállítást Kína délnyugati részén, ahol a hétfői súlyos földrengés halálos áldozatainak száma 82-re emelkedett.

Több mint húszezer embernek kellett ideiglenes menedékhelyre költöznie Szecsuan tartomány hegyvidékén a földcsuszamlások és az épületek összeomlásának veszélye miatt – jelentette az állami média csütörtökön. Az eső várhatóan még pénteken is folytatódik.
    

A jelentés szerint már további 35 embert nyilvánítottak eltűntnek és 270-en vannak kórházban a 6,8-as erősségű földrengés után, mely épületeket rombolt le és kőtömböket zúdított az utakra Szecsuan Tibeti Autonóm Területén és a szomszédos Ja’an városban.
    

Megremegtek a házak a tartomány székhelyén, Csengtuban is, ahol 21 millióan vannak otthonaikban karanténban Kína szigorú “zéró Covid” politikája értelmében. A rendőrség és az egészségügyi dolgozók a földrengés után sem engedték ki a lakosokat. A kormány nem támogatja a belföldi utazásokat a szombati őszi fesztivál egyhetes nemzeti ünnepe idején sem.
    

Szecsuanban gyakoriak a földrengések, különösen a tartomány nyugati, hegyvidéki, szeizmikusan aktív területén, mely a Tibeti-fennsík keleti szélével határos. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb katasztrófája a 2008-as, 8-as erősségű vencsuani földrengés volt, amelyben csaknem 70 ezer ember veszítette életét.

2022. szeptember 8.

(MTI/AP)