Kína

Hszi Csin-ping részt vett és vitaindító beszédet mondott a BRICS Üzleti Fórum nyitóünnepségén

Június 22-én este Hszi Csin-ping kínai államfő videókapcsolaton keresztül részt vett a BRICS Üzleti Fórum megnyitóünnepségén és vitaindító beszédet tartott „Ragadjuk meg az idők trendjét, és teremtsünk egy fényes jövőt” címmel.

Hszi Csin-ping elmondta, hogy a világban végbemenő változások és az évszázad járványa összefonódnak, biztonsági kihívások sora jelenik meg folyamatosan, nehezen talál magára a világgazdaság, a globális fejlődés pedig komoly visszaesések miatt szenved. A kínai államfő arról is beszélt, hogy a történelem néha csendes, néha pedig viharos, de mindig rohan előre, és bár változik a nemzetközi helyet, a nyitás és a fejlődés történelmi tendenciája nem módosul, ahogy a kihívásoknak való megfelelés érdekében kötött együttműködések sem.

Hszi Csin-ping a következőket javasolta:

Először is, együtt kell működnünk, és közösen kell megőriznünk a világbékét és a stabilitást. A fájdalmas múlt már megmutatta, hogy a hegemonizmus, a tömbpolitika és a táborok közti konfrontáció nem hoz békét és biztonságot, hanem csak háborúkhoz és konfliktusokhoz vezet.

Másodszor, segítenünk kell egymást, és közösen kell előmozdítanunk a globális fenntartható fejlődést. Jelenleg a globális fejlődési folyamat kritikus szakaszában van, melyet elő kell segítenünk egy új korszak felé, miközben valamennyi ország lakosságának javát kell szolgálnunk.

Harmadszor, segítenünk kell egymást a mindenki számára előnyös együttműködések elérése érdekében. Néhány fontos ipari- és ellátási láncba mesterségesen beavatkoztak, a globális infláció továbbra is magas, a nemzetközi pénzügyi piacok folyamatosan ingadoznak, és a világgazdaság fellendülésének mértéke folyamatosan gyengül. Ebben a kritikus helyzetben csak a szolidaritáshoz való ragaszkodással tudjuk legyőzni a gazdasági válságot.

Negyedszer, befogadónak kell lennünk, és együtt kell működnünk a nyitottság és az integráció kiterjesztése érdekében.

Hszi Csin-ping elmondta, hogy a BRICS együttműködési rendszer fontos platformja a feltörekvő piacú és fejlődő országoknak.

A 2022-es BRICS Üzleti Fórum június 22-én került megrendezésre Pekingben, online és offline módon. A fórum megnyitóján részt vett és beszédet mondott Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, Jair Bolsonaro brazil elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök. Az eseményen mintegy 1000 ember, köztük a BRICS gazdasági és kereskedelmi miniszterei, kínai diplomáciai küldöttek és az üzleti élet képviselői is tiszteletüket tették.

2022. június 22.

(China Media Group)

(x)