Koronavírus

Koronavírus – Lengyelországban feloldják a még megmaradt járványügyi korlátozásokat

A koronavírus terjedésének jelentős lassulása miatt Lengyelországban feloldják a még megmaradt járványügyi korlátozásokat, ennek értelmében jövő héttől nem lesz kötelező a beltéri maszkviselés, és megszűnik a külföldről érkezők karanténkötelezettsége is – közölte csütörtökön a lengyel egészségügyi miniszter.     

Adam Niedzielski a sajtóértekezletén megerősítette: a csütörtöki adatok szerint a 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 8994 új fertőzöttet regisztráltak, ez csaknem 26 százalékos csökkenés az előző héthez képest. Alacsony a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is.    

A miniszter kiemelte azt is, hogy az elvégzett kutatások szerint a lengyel lakosság 90-95 százaléka szervezetében lehet koronavírus-antitest, és viszonylag magas az ellenállóképesség Ukrajnában is, ahonnan csütörtökig mintegy 2,2 millió menekült érkezett Lengyelországba.     

A javuló járványhelyzetnek köszönhetően március 28-tól megszűnik a kötelező beltéri maszkviselés, kivételt képeznek az egészségügyi intézmények – jelentette be Niedzielski. Közölte továbbá, hogy megszüntetik a Covid-19-betegekkel egy háztartásban élők, valamint a külföldről érkező, be nem oltott személyek karanténkötelezettségét.     

Lengyelországban utoljára február elején lazítottak a járványügyi intézkedéseken, akkor rövidítették a karanténidőt, valamint a tavaly decemberben elrendelt távoktatás időszakát.

2022. március 24.

(MTI)