Gazdaság Koronavírus Nagyvilág

Rekordmértékben csökkent a munkanélküliek száma Franciaországban

Franciaországban még soha nem csökkent olyan jelentősen a munkanélküliek száma havi összevetésben, mint idén júniusban, ami a gazdaság fokozatos újraindulásával függ össze.

    A munkaügyi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy májushoz képest júniusban 204 ezer 700-zal zuhant a munkanélküliek száma Franciaországban 4 millió 220 ezer 900-ra.


    A koronavírus-járvány miatt tavasszal takaréklángra tették a gazdaságot Franciaországban, ahol az elbocsátások miatt áprilisban rekordszintre, 4 millió 575 ezer 500-ra emelkedett a munkanélküliek száma.
    Franciaországban a szigorú korlátozásokat május 11-étől kezdték fokozatosan feloldani.


    A munkaügyi minisztérium munkanélküliségi rátát nem közöl, majd csak az INSEE francia statisztikai hivatal. Az idei első negyedévben a munkanélküliek aránya 7,8 százalék volt,  a legalacsonyabb 2008 utolsó negyedéve óta.
    Az INSEE számításai szerint a június végével záródott három hónapban a hazai össztermék (GDP) 17 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest, amikor 5,3 százalék volt a visszaesés.


    A statisztikai hivatal előrejelzése szerint a folyó harmadik negyedévben a GDP már akár 19 százalékkal is nőhet és további 3 százalékkal az utolsó negyedévben.
    Amennyiben a gazdaság teljesítménye az INSEE számításai szerint alakul, akkor a francia GDP idén mintegy 9 százalékkal zsugorodik.

2020. július 27.

(MTI/Reuters)